Η Ιστορία και η Θρησκευτική έκφραση είναι τόσο στενά δεμένες που σχεδόν κάθε εκκλησία ή μοναστήρι της περιοχής της Ευρυτανίας, είναι ένα σημαντικό ιστορικό μνημείο.
Ορμώμενοι είτε από θρησκευτική ευλάβεια, είτε από ιστορικό ενδιαφέρον επισκεφτείτε τις εκκλησίες και τις μονές της Ευρυτανίας, με τα πλούσια κειμήλιά τους και σίγουρα θα αισθανθείτε ανάταση και συγκίνηση!
Η Μητρόπολη του Καρπενησίου
Αφιερωμένη στην Αγία Τριάδα, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα βυζαντινής εκκλησίας.
Το Εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου
Βρίσκεται στην πόλη του Καρπενησίου, στο γραφικό ομώνυμο λόφο.
Μοναστήρι του Προυσού
Η παράδοση συνδέει το μοναστήρι με την εμφάνιση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας από την Προύσα της Μικράς Ασίας στο σπήλαιο της Ευρυτανίας. Η ίδρυσή του τοποθετείται στα 829-842 μ.Χ.
Στο μοναστήρι εκτός από την εικόνα, δείτε επίσης το ρολόι του μοναστηριού και το εκκλησάκι των Αγίων Πάντων, που χρονολογείται από το 1754 και το σωζόμενο
ως σήμερα «Σχολείο των Ελληνικών Γραμμάτων».
Στο μοναστήρι λειτουργεί και μουσείο με πολλά εκθέματα όπως, παλιά άμφια χειρόγραφοι κώδικες, παλαιά βιβλία και ένα μοναδικό σπαθί του 1821, που θεωρείται ότι ανήκε στον Γ. Καραϊσκάκη!
Μοναστήρι της Τατάρνας
Τέσσερις φορές έχει καταστραφεί και έχει ξαναχτιστεί. Κι όμως, διασώθηκαν
πολλά σπάνια και πολύτιμα ιερά κειμήλια, όπως η περίφημη ψηφιδωτή εικόνα «Ο Βασιλεύς της Δόξης» ( 1350).
Στη βιβλιοθήκη του μοναστηριού θα δείτε έντυπα που χρονολογούνται από το 1544 και εκδόθηκαν στη Βιέννη, τη Βενετία και άλλες πόλεις της Ευρώπης.
Μοναστήρι Δομνιανών – Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Ο ναός του μοναστηριού θεωρείται ότι χτίστηκε τον 16ο αιώνα. Σε ένα σημείο του ναού συμβαίνει κάτι ξεχωριστό. Την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου και για δυο μέρες, αναβλύζει, μια μικρή ποσότητα από αγίασμα.
Το μοναστήρι είναι ένα από τα σημαντικότερα μεταβυζαντινά μνημεία.
Ναός του Αγίου Λεωνίδη, στο Κλαυσί
Χρονολογείται γύρω στον 5ο αιώνα! Θαυμάστε το τεράστιο ψηφιδωτό του δαπέδου με μήκος 28 μ. και πλάτος 18 μ. με υπέροχες παραστάσεις και χρώματα και το σωζόμενο, σύνθρονο και την Αγία Τράπεζα.
Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα, στη Βράχα
Χτίστηκε περίπου το 1700. Χαρακτηριστικό του είναι ότι διαθέτει άριστα δείγματα βυζαντινής τέχνης, όπως τοιχογραφίες και εικόνες .
Ναός του Αγίου Νικολάου του Νέου εκ Βουνένις, στο Κλειστό
Ένα σεπτό λείψανο και ιερό κειμήλιο της Ορθοδοξίας βρίσκεται εδώ. Μέσα σε αργυρή θήκη επτά περίπου αιώνων, φυλάσσεται το χέρι του Μεγάλου Απόστολου Αγίου Ευαγγελιστή Λουκά.
Ναός της Αγίας Παρασκευής, στα Βραγγιανά
Χρονολογείται από το 1605. Υπήρξε γνωστό ως Ελληνομουσείο Αγράφων – Σχολή Γούβας. Ήταν το πανεπιστήμιο της εκείνης εποχής, όπου δίδαξε μεταξύ άλλων και ο Κοσμάς ο Αιτωλός.
πηγή: http://www.velouxi.gr