Η Βουλγαρία είναι έτοιμη να απασχολήσει με ακόμα μια τρέλα… Το Μπάνσκο, το έμβλημα του χειμερινού τουρισμού για την χώρα, τείνει σιγά σιγά να σταματήσει την ανάπτυξή του.
Γεγονός είναι ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι δεν μπορεί να βρεθεί μια λύση για την κατασκευή μιας δεύτερης γόνδολας καθώς επίσης και των επιπλέον πιστών. Και όλα αυτά χωρίς να διαταραχθούν οι οικολογικές ισορροπίες στην οροσειρά Πίριν. Το πρόβλημα εντοπίζεται στη μειωμένη οριοθέτηση της παραχωρηθείσας έκτασης. Για το λόγο αυτό, οι αρμόδιες αρχές έχουν εξετάσει όλα έγγραφα που αφορούν την κατασκευή του χιονοδρομικού κέντρου, χωρίς ωστόσο να διαπιστώνεται κάποια παράβαση, αφού όλα έγιναν σε συνεννόηση με το υπουργείο και με όλες τις απαραίτητες οικοδομικές άδειες. Εξετάζοντας τα παραπάνω καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια οργανωμένη κίνηση από κάποιους “εχθρούς” προκειμένου να σταματήσει η ανάπτυξη στην περιοχή.
Σε αντίθεση με τους κακόβουλους που δυσφημούν το κέντρο, η αλήθεια είναι διαφορετική. Το Μπάνσκο εδώ και 10 χρόνια διαφημίζει με τον καλύτερο τρόπο τη χώρα της Βουλγαρίας, καθιστώντας την περιοχή σε έναν από τους πιο επισκέψιμους προορισμούς για το χειμώνα, κάτι που φαίνεται και στην ανάπτυξη που υπάρχει σε αθλητικές υποδομές, στην αύξηση των επενδύσεων, στη βιομηχανία τροφίμων, σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και στο ότι ο τουρισμός φέρνει πάνω από 8% του Α.Ε.Π. στο κράτος. Πρόσφατες έρευνες της Daily Mail και Daily Telegraph έχουν κατατάξει στο χιονοδρομικό κέντρο του Μπάνσκο στην κορυφαία θέση (σχέση ποιότητας-τιμής). Αυτό και μόνο δείχνει ότι είναι κάτι μοναδικό για τη Βουλγαρία και μια καλή ευκαιρία να αναδεικνύεται περισσότερο η χώρα…..όμως αν δεν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για καλύτερη ποιότητα σε υπηρεσίες και λειτουργία, τότε για ποιο λόγο και η διεξαγωγή του 5ου Παγκοσμίου κυπέλλου;
Η έλλειψη ανάπτυξης αθλητικών υποδομών στο Μπάνσκο, δίνει ώθηση σε άλλα κέντρα διαθέτοντας αρκετά χρήματα για νέους αναβατήρες και στρώσιμο πιστών, προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες. Σαν παράδειγμα έχουν την μικρή πόλη του Μπάνσκο που κατάφερε να γίνει Νο1 προορισμός μέσα σε λίγα χρόνια.
Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 500 εκατομμύρια για την αύξηση χωρητικότητας του Ερζερούμ, το οποίο είναι ένα από τα νέα χιονοδρομικά της χώρας. Ή μήπως σε χώρες όπως η Ιταλία, Η Ελβετία, Η Γαλλία και η Αυστρία δεν έχουν θέρετρα σε περιοχές προστατευόμενες από την UNESCO; Όμως εκεί λειτουργούν έτσι ώστε χάρη στους αναβατήρες που αποτελούν το πλέον οικολογικό μέσο, οι επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα αφενός να απολαμβάνουν τις ομορφιές της φύσης και αφετέρου να κάνουν το αγαπημένο τους άθλημα.
Είναι καιρός να αρπάξουμε την ευκαιρία και να αναπτυχθεί ο τουρισμός, διαφορετικά ποιος θα την πληρώσει; Και τι θα γίνει με τους κατοίκους των ορεινών περιοχών που κανείς δεν τους σκέφτεται; Αντίθετα, οι κυβερνήσεις των δυτικών χωρών, δαπανούν αρκετά εκατομμύρια για την ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού.
Είναι σαφές ότι έχει έρθει η ώρα να παρθούν σημαντικές αποφάσεις και να γίνουν οι σωστές ενέργειες, βάζοντας το μαχαίρι στο κόκκαλο. Το προφανές είναι ότι το πρόβλημα δεν είναι το περιβάλλον αλλά κάποιοι εμποδίζουν σκόπιμα την ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού στη Βουλγαρία
του Πλάμεν Βάλκοβ
Αλεπίδης Θεόδωρος