Μια μέρα με τη Βιβή Χριστοδουλοπούλου (Αποκλειστική συνέντευξη)

Μια μέρα με τη Βιβή Χριστοδουλοπούλου (Αποκλειστική συνέντευξη)

Σάββατο 12 Ιανουαρίου και ο καιρός είχε τις καλές του. Την προηγούμενη μέρα χιόνισε δίνοντας την ευκαιρία σε πολλούς, ανάμεσά τους και σε εμάς, για μια εξόρμηση στο χιονοδρομικό κέντρο των 3-5 Πηγαδιών. Εκεί συναντήσαμε μια φίλη από τα παλιά…..την Βιβή Χριστοδουλοπούλου.

Η συνάντησή μας έγινε στο lift cafe του χιονοδρομικού κέντρου. Μετά από μερικές κατεβασιές (να εκμεταλλευτούμε και την όμορφη μέρα) καθήσαμε και απολαύσαμε έναν καφέ με την Βιβή. Στην παρέα μας βρισκόταν και η υπεύθυνη επικοινωνίας του Χ.Κ. 3-5 Πηγαδιών κ. Φλέρη Ρουσάκη.

Αρχικά ξεκινήσαμε με τις καθιερωμένες ευχές για τη νέα χρονιά και για θέματα καθημερινότητας. Πως είσαι, τι κάνεις, πως περνάς κλπ κλπ. Στη συνέχεια  η κουβέντα μας έγινε λίγο πιο “ειδική”. Εκμεταλλευόμενοι την παρουσία της στο βουνό, βομβαρδίσαμε τη Βιβή με ερωτήσεις…. Χωρίς κανένα διασταγμό και πάντα με ένα γλυκό χαμόγελο μας απαντούσε σε όλες τις ερωτήσεις που της απευθύναμε. Άλλωστε πρόκειται για ένα άτομο “ακομπλεξάριστο”, χαμογελαστό και πολύ κοινωνικό.

Δύναμη ψυχής, υπομονή, χαμόγελο και ταπεινοφροσύνη είναι μόνο λίγα από τα μαθήματα που ενέπνευσε με την παρουσία και… το μοναδικό χαμόγελό της!

Και η κουβέντα μας ξεκινά κάπως έτσι…

vivi-christodoulopoulou-5
Με την υπευθυνη επικοινωνίας του Χ.Κ. 3-5 Πηγάδια κ.Φλέρη Ρουσάκη και τον υπεύθυνο του snowtravel.gr κ. Θεόδωρο Αλεπίδη

Πως είναι τα πράγματα σήμερα εδώ στα Πηγάδια;
Οι συνθήκες είναι πάρα πολύ ωραίες σήμερα,  καλύτερες από χθες. Έχει πολύ ωραία μέρα, ωραίο χιόνι. Βέβαια γλιστράει λίγο αλλά εντάξει. Σε γενικές γραμμές είναι όλοι πολύ καλοί (αναφερόμενη στο προσωπικό), πολύ ευγενικοί και πολύ εξυπηρετικοί.

Δεν ξέρω αν το γνωρίζεις αλλά από φέτος έχει αναλάβει μια άλλη εταιρία τη διαχείριση του χιονοδρομικού. Η γνώμη σου;
Οι εντυπώσεις μου 2 μέρες τώρα που είμαι στο χιονοδρομικό είναι πάρα πολύ καλές. Σε επίπεδο φιλοξενίας και εξυπηρέτησης κοινού, και πόσο μάλλον «ειδικού κοινού» που ανήκω εγώ και που καλώς ή κακώς χρειάζομαι μια βοήθεια παραπάνω είναι  όλα εξαιρετικά

Δεδομένου της οικονομικής κρίσης που υπάρχει στην Ελλάδα, πως είναι τα πράγματα στην Ομοσπονδία σας;
Κοίταξε, κρίσεις είτε οικονομικές είτε πολιτισμικές είτε πολιτικές υπήρχαν πάντα….αλλά από εκεί και πέρα δε σταματά τίποτα και ειδικά ο αθλητισμός. Βέβαια στην παρούσα φάση η Πολιτεία δε βοηθά αλλά το θέμα δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι να θέλει η Πολιτεία και η Ομοσπονδία να προβάλλει το άθλημα (αλπικό σκι) και με τη δική της συμμετοχή (οικονομική) να βοηθήσει να φτάσουμε στον επόμενο στόχο που δεν είναι άλλος από το Sochi 2014.

Θα σε δούμε εκεί;
Αυτό δυστυχώς δεν μπορώ να το αποφασίσω εγώ. Είναι καθαρά θέμα Ομοσπονδίας, αυτή αποφασίζει. Προσωπικά για μένα εφόσον αποφασιστεί να υπάρχει συμμετοχή της Ελλάδας στην Παραολυμπιάδα του 2014 καλό θα ήταν εκτός τους νέους αθλητές, να συμμετέχει και η ομάδα του 2010 η οποία είχε μια πολύ καλή παρουσία στους προηγούμενους παραολυμπιακούς αγώνες. Αρκεί να υπάρχει διάθεση για βοήθεια…..όχι απαραίτητα οικονομική αλλά τουλάχιστον στο επικοινωνιακό κομμάτι.

Διακρίνω ένα παράπονο;
Ναι υπάρχει παράπονο. Υπάρχει μια σχετική έλλειψη ενημέρωσης. Ελπίζω να μην είναι εσκεμμένη.

Γενικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάποιο άτομο με ειδικές ανάγκες στο χώρο του χειμερινού αθλητισμού και ειδικότερα στο σκι ποια είναι;
Τα προβλήματα είναι μεγάλα. Εγώ για παράδειγμα, από την ώρα που θα φτάσω στο χιονοδρομικό θα κουβαλήσω, θα προπονηθώ και γενικά θα κάνω τα πάντα μόνη μου. Όσο για το οικονομικό θέμα, εννοείται ότι δεν υπάρχουν ούτε χορηγοί.

vivi-christodoulopoulou-1
Η Βιβή Χριστοδουλοπούλου σε δράση


Υπάρχουν τόσα άλλα αθλήματα, όχι απαραίτητα χειμερινά και ενδεχομένως πιο εύκολα, που θα μπορούσες να ασχοληθείς. Τι είναι αυτό που σε «τράβηξε» στο βουνό;
Ασχολούμαι με τον αθλητισμό τα τελευταία 25 χρόνια και έχω περάσει από πολλά αθλήματα. Κάποιοι μάλιστα με φωνάζουν « Η γυναίκα που τα έχει κάνει όλα» (γελάει εδώ). Έχω κάνει ιππασία παλαιότερα αλλά δυστυχώς συνάντησα τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζω με το σκι, σε επίπεδο ομοσπονδίας. Δεν μπορείς να τραβάς πάντα μόνος το «κουπί». Το σκι προέκυψε τυχαία. Λόγω του ότι είμαι ένα άτομο δυναμικό, δε θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου σε ένα πιο «ήσυχο» άθλημα όπως για παράδειγμα η σκοποβολή με την οποία ασχολήθηκα 2 χρόνια και είχα και ορισμένες διακρίσεις.Είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας

Το σκι είναι θέμα μυαλού και σώματος, Όσο πιο δύσκολο τόσο καλύτερα

Από πότε ασχολείσαι με το άθλημα;
Ασχολούμαι από το 1998. Στην αρχή με σκι αντοχής. Από το 2006 ασχολούμαι με το αλπικό σκι. Η αλήθεια είναι ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο. Να φανταστείς ότι στους ολυμπιακούς αγώνες είναι 25 αθλήματα ενώ στους παραολυμπιακούς είναι μόνο 5. Άνδρες βρίσκεις 100, γυναίκες μόνο 20. Στο Βανκούβερ ήμαστα 25 γυναίκες και καταφέραμε να τερματίσουμε 16. Εγώ είχα τη χαρά να είμαι σε αυτές τις αθλήτριες που κατάφεραν να τερματίσουν. Μετά από 32 χρόνια είμαι η πρώτη γυναίκα από την Ελλάδα που το κατάφερε αυτό. Δεν έχει σημασία ο χρόνος.

Το να ανταγωνίζεσαι κάποιον με αναπηρία είναι γελοίο

Και μόνο που είσαι με τόσο μεγάλη αναπηρία, σε έχουν βάλει όλοι «χ», ότι δεν μπορείς να το κάνεις εσύ αυτό…..και βρίσκεσαι στα 3500μ. και κατεβαίνεις μόνος σου ολοκληρώνεσαι. Αυτός είναι ο στόχος.

Μια διαδρομή που σε φέρνει από κάτω στην κορυφή και κατεβαίνεις μόνος

Οι αγώνες είναι απλά οι στόχοι και συμμετοχή για την Ελλάδα


vivi-christodoulopoulou-2Τα μικρά παιδιά σε βλέπουν να μεγαλουργείς στα χιονοδρομικά κέντρα. Πως σε αντιμετωπίζουν και τι συμβουλές δίνεις σε αυτά τα παιδιά;
Θα σου πω ένα αστείο παράδειγμα. Ο κ. Πέτρος, ο γιατρός του χιονοδρομικού εδώ στα Πηγάδια δεν ξέρει σκι, φοβάται. Χθες λοιπόν τον παρότρυνε κάποιος από τη σχολή του κ. Λεφούση να κάνει μια προσπάθεια να μάθει σκι. Μόλις με είδε να κατεβαίνω την πλαγιά με το ένα πόδι, γύρισε και του είπε: «Εντάξει. Μετά από αυτό που είδα,  θα προσπαθήσω να μάθω και εγώ σκι».

Τα σχέδια σου για το μέλλον;
Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο στο άμεσο μέλλον. Αυτό που θα ήθελα σαν αθλήτρια είναι μια καλύτερη θετική στάση απέναντί μας. Όχι μόνο ως αθλητές αλλά ως ανθρώπους με αναπηρία. Είναι βασικό. Αυτό που θέλω είναι να μας αγκαλιάσουν. Φυσικά σκέφτομαι και το Sochi 2014…Είναι ο επόμενος στόχος μου. Είναι πολύ νωρίς  να τα παρατήσει κάποιος έτσι εύκολα, θα είναι κρίμα.


vivi-christodoulopoulou-8Βιβή πως σου φαίνεται το χιονοδρομικό στα 3-5 Πηγάδια;

Το κέντρο έχει πολύ καλή υποδομή. Πίστες οι οποίες προσφέρονται για εκμάθηση, για εκγύμναση. Εύκολη πρόσβαση από το parking προς τα Lift (σε πολύ λίγο χρόνο είσαι στις καρέκλες). Το έμψυχο δυναμικό μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι είναι από τα καλύτερα που έχω συναντήσει

Κάποιες προτάσεις για βελτίωση;
Ίσως μια καλύτερη προβολή μέσω της ιστοσελίδας σας για την πρόσβαση στο χιονοδρομικό. Να μάθει κάθε αθλητής με αναπηρία ότι μπορεί να έρθει στα Πηγάδια εύκολα και χωρίς να αντιμετωπίσει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Να  του πείτε δηλαδή… “Έλα εδώ. Μπορείς να προπονηθείς”. Να πάρει τον προπονητή του και να έρθει στο χιονοδρομικό ξέροντας ότι μπορεί να κάνει κάποια πράγματα. Είναι πολύ απλό. Τα βασικά υπάρχουν.

Είπες για όλους και για όλα. Για το snowtravel.gr θα πεις κάτι;
Για το snowtravel.gr τι να πω; Τα καλύτερα. Η ομάδα τους είναι από τους πρώτους που αγκάλιασαν την προσπάθειά μου. Σας εύχομαι τα καλύτερα. Γνωρίζοντας και τα παιδιά από το Explosivo δηλώνω ενθουσιασμένη για την άψογη φιλοξενία τους και για την προσπάθειά τους για μια καλύτερη και με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα διαμονή.

vivi-christodoulopoulou-10
Παρέα με την κ. Βαφειάδου Κατερίνα και τον κ. Στυλιανού Θανάση από το Explosivo

Και εμείς από την πλευρά μας σε ευχαριστούμε για όλα και σου ευχόμαστε τα καλύτερα και πάνω από όλα με υγεία

Στη συνέχεια ρωτήσαμε την κ. Φλέρη Ρουσάκη για τις εντυπώσεις της για την Βιβή Χριστοδουλοπούλου…

Φ.Ρ.: Δεν υπάρχουν λόγια να το περιγράψει κάποιος αυτό. Είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνηση που φιλοξενούμε στο χιονοδρομικό μας. Εγώ προσωπικά νιώθω δέος μπροστά σε μια τέτοια αθλήτρια. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να προβάλλονται περισσότερο τέτοιοι άνθρωποι, οι οποίοι με τη δύναμη και τη θέληση που έχουν, αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση όχι μόνο για τα άτομα με αναπηρία αλλά για όλους. Άτομα σαν την Βιβή αποτελούν “πηγή έμπνευσης”.

Τα 3-5 Πηγάδια έχουν αποδείξει τα τελευταία 2 χρόνια με την Βιβή ότι βοηθούν τα Α.Μ.Ε.Α.. Θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια στο μέλλον;
Φ.Ρ.: Φυσικά και θα συνεχιστεί. Προσπαθούμε να είμαστε όσο γίνεται πιο κοντά σε όλους τους ανθρώπους. Ελπίζουμε το κέντρο να γίνει “σπίτι” για όλους τους αθλητές. Εμείς είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε στο μέγιστο βαθμό.

Αυτή λοιπόν ήταν μια όμορφη μέρα στο χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια. Μια μέρα που μας γέμισε δύναμη και αισιοδοξία. Ένας άθρωπος που παρόλο που έχει ένα πόδι μπορεί να “τρέχει με 1000” προσπερνώντας τα προβλήματα της καθημερινότητας με ένα απλό χαμόγελο.

Για το snowtravel.gr
Αλεπίδης Θεόδωρος

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *