Ο καιρός ενάντια στα χιονοδρομικά κέντρα

Ο καλός καιρός δεν βοηθά τα χιονοδρομικά κέντρα στη Βόρεια ΕλλάδαΤην αλλαγή του καιρού περιμένουν οι ιθύνοντες των χιονοδρομικών κέντρων στηΒόρεια Ελλάδα, προκειμένου να ασπρίσουν οι πλαγιές των βουνών.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας, Ηρακλής Λεφούσης, υπογράμμισε ότι εκτός του χιονοδρομικού κέντρου της Βασιλίτσας στα Γρεβενά, το οποίο λειτουργεί με ικανοποιητική χιόνωση από τις αρχές Δεκεμβρίου, κανένα άλλο χιονοδρομικό κέντρο δεν προβλέπεται να λειτουργήσει στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς, αλλά και των Φώτων. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι τα χιονοδρομικά κέντρα Βίτσι Καστοριάς και Φαλακρό Δράμας, δεν θα λειτουργήσουν και λόγω οικονομικών δυσκολιών κάλυψης των λειτουργικών δαπανών.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής καιρικά δεδομένα, οι θερμοκρασίες που αναμένονται στη διάρκεια των εορτών, δεν πρόκειται να επιτρέψουν τη λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων στην Β. Ελλάδα, ούτε καν αυτού στα 3-5 Πηγάδια Νάουσας, όπου υπάρχει δυνατότητα τεχνητής χιόνωσης. «Αν οι θερμοκρασίες δεν είναι τουλάχιστον στο -3 δεν υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής της τεχνητής χιόνωσης” υπογράμμισε ο κ. Λεφούσης, προσθέτοντας πως “και με την εφαρμογή όμως αυτής της πρακτικής δεν θα είναι δυνατή η λειτουργία περισσοτέρων από μία, ίσως και δύο πίστες».

Αναφορικά με τις κρατήσεις στα καταλύματα των ορεινών περιοχών, όπου και λειτουργούν χιονοδρομικά κέντρα, ο κ. Λεφούσης επεσήμανε ότι μπορεί να καταγράφονται μειωμένες σε ποσοστό 10% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, λόγω και της οικονομικής κατάστασης, αλλά όπως είπε, «δεν είναι η μείωση που μας ανησυχεί, όσο το ενδεχόμενο των πολλαπλών ακυρώσεων, εάν δεν πέσει χιόνι».

Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας εξέφρασε τον προβληματισμό, αλλά και την αγωνία του για την τύχη των χιονοδρομικών κέντρων, αφού όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ο τζίρος που πραγματοποιούν στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, αντιπροσωπεύει το 50% του συνολικού σε κάθε έτος».

Αντίστοιχη κατάσταση βιώνουν και οι ανταγωνιστές των ελληνικών χιονοδρομικών κέντρων σε Σερβία, ΠΓΔΜ και Βουλγαρία, που αποτελούν και τους μεγάλους ανταγωνιστές της χώρας στο συγκεκριμένο τομέα, αφού, σύμφωνα με τον κ. Λεφούση, οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και εκεί.

Στη χώρα μας λειτουργούν συνολικά 18 χιονοδρομικά κέντρα, εκ των οποίων τα δέκα στη Β. Ελλάδα και, όπως λέει ο κ. Λεφούσης, οι Έλληνες και ξένοι επισκέπτες που καταφέρνουν να «αποδράσουν» από την καθημερινότητά τους αυθημερόν, το κάνουν με κόστος μικρότερο ως και 30% έναντι μιας διήμερης απόδρασής τους ακόμα και σε γειτονικά κράτη.

Σε ό,τι αφορά την «ταυτότητα» των επισκεπτών στα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα, τα τελευταία έτη οι περισσότεροι είναι Έλληνες, αλλά υπάρχουν επίσης αρκετοί Ρώσοι, Κύπριοι και Άγγλοι και λίγοι από αραβικές χώρες.

Τα χιονοδρομικά σε …αριθμούς

Σύμφωνα με τον κ. Λεφούση, η αυθημερόν επισκεψιμότητα στα χειμερινά θέρετρα αυξήθηκε την τελευταία διετία σε ποσοστό 20% και τα «snow buses», προκειμένου να ικανοποιήσουν τους επισκέπτες, είχαν προχωρήσει στην ενίσχυση των δρομολογίων τους προς αυτά κατά τουλάχιστον 50%.

Ο τζίρος ανά επίσκεψη σε ένα από τα 18 χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας (10 στη Β. Ελλάδα) -για εξοπλισμό, μεταφορά, διανυκτέρευση, διατροφή κ.ά.- υπολογίζεται, όπως είπε ο κ. Λεφούσης, στα 100 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, ο ετήσιος τζίρος στα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 50-60 εκατ. ευρώ, ενώ «ο κλάδος αποδίδει άλλα 100 εκατ. ευρώ τουλάχιστον σε παρεμφερή επαγγέλματα που ασκούνται στις ορεινές γωνιές της χώρας μας».

Post source : Newpost.gr

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *