Πρόκειται για μία επίπεδη σε γενικές γραμμές πόλη, στο κέντρο της οποίας δεσπόζει ο λόφος του προφήτη Ηλία, το Φρούριο και το ρολόι του. Πρόβλημα… χώρου στα Τρίκαλα δεν υπάρχει αφού η πόλη είναι κτισμένη στον Θεσσαλικό κάμπο (κοντά στο δυτικό άκρο του), έτσι μπορεί και “εξαπλώνεται”, αποφεύγοντας τον συνωστισμό! Χωρίς ανηφόρες ή κατηφόρες, όπως καταλαβαίνετε η πόλη είναι ιδανική για μεταφορές με ποδήλατο. Δεν είναι τυχαίο το ότι η πόλη στα μάτια κάποιου επισκέπτη, φέρνει κάτι από… Πεκίνο!
Πολλά είναι τα αξιοθέατα που μπορεί κανείς να επισκεφτεί στα Τρίκαλα και την ευρύτερη περιοχή. Η κεντρική γέφυρα της πόλης κατασκευασμένη το 1886, το Φρούριο με το ρολόι του που φαίνεται και στην παραπάνω φωτογραφία, η παλιά συνοικία της πόλης ακριβώς κάτω από το Φρούριο, ο ζωολογικός κήπος στο λόφο του προφήτη Ηλία, το Κουρσούμ Τζαμί, το Λαογραφικό Μουσείο, η Δημοτική Πινακοθήκη, το Μουσείο Κατσικογιάννη, το Κέντρο Λαϊκής Μουσικής όπου φυλάσσονται προσωπικά ενθυμήματα των Τρικαλινών βάρδων της λαϊκής μουσικής Τσιτσάνη, Καλδάρα, Βίρβου, η Δημοτική βιβλιοθήκη κα.
Στα Τρίκαλα εδώ και μερικά χρόνια λειτουργεί και Πανεπιστημιακή σχολή. Πρόκειται για το Τμήμα Φυσική Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ), το οποίο άρχισε τη λειτουργία του ως αυτόνομο τμήμα (υπαγόμενο πάντα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) μέσα στη δεκαετία του ’90 και μετά από μαζικούς και συνεχείς αγώνες των Τρικαλινών. Η αθλητική παράδοση της πόλης άλλωστε μετρά πολλά χρόνια. Τρικαλινός είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του άλματος επί κοντώ Χρ. Παπανικολάου, η παγκόσμια πρωταθλήτρια του ακοντισμού Σοφία Σακοράφα, ο ολυμπιονίκης μας στην ποδηλασία Δημήτρης Γεωργαλής, ο σημερινός 200άρι Περικλής Ιακωβάκης κα. Πλέον από το ΤΕΦΑΑ έχουνε αποφοιτήσει οι πρώτες σειρές γυμναστών, οι περισσότεροι από τους οποίους (ελπίζουμε να) έχουνε μείνει με τις καλύτερες αναμνήσεις από τη ζωή στη πόλη. Ποια ζωή; Κάντε κλικ στη σελίδα ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ για μία ξενάγηση… εκτός προγράμματος στα Τρίκαλα “στα δύο στενά!”.