Άκαρπη απέβη και η δεύτερη ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι θα διεξαχθεί η τρίτη ψηφοφορία, μετά τα αποτελέσματα της δεύτερης, τα οποία ήταν 168 “ναι”, 131 “παρών” και 1 απουσία.
Υπενθυμίζεται ότι το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας ήταν 160 “ναι” και 135 “παρών”. Πέντε βουλευτές ήταν απόντες.
Ποιοι άλλαξαν… άποψη
Οι ανεξάρτητοι βουλευτές που άλλαξαν την ψήφο τους κατά τη δεύτερη ψηφοφορία για την Προεδρική Εκλογή είναι οι:
Παναγιώτης Μελάς – Ψήφισε “Ναι” στη δεύτερη ψηφοφρία ενώ στη πρώτη είχε ψηφίσει “Παρών”
Βασίλης Οικονόμου – Ψήφισε “Ναι” στη δεύτερη ψηφοφρία ενώ στη πρώτη είχε ψηφίσει “Παρών”
Μίκα Ιατρίδη – Ψήφισε “Ναι” στη δεύτερη ψηφοφρία ενώ στη πρώτη είχε ψηφίσει “Παρών”
Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος – Ψήφισε “Ναι” στη δεύτερη ψηφοφρία ενώ στη πρώτη απουσίαζε
Γιώργος Κασαπίδης – Ψήφισε “Ναι στη δεύτερη ψηφοφρία ενώ στη πρώτη απουσίαζε
Στάθης Μπούκουρας – Ψήφισε “Ναι” στη δεύτερη ψηφοφρία ενώ στη πρώτη απουσίαζε
Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος – Ψήφισε “Ναι” στη δεύτερη ψηφοφρία ενώ στη πρώτη απουσίαζε
Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά – Απουσίαζε από τη δεύτερη ψηφοφορία ενώ στην πρώτη είχε ψηφίσει «Παρών». Με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής γνωστοποίησε ότι αν ήταν παρούσα στη διαδικασία της ψηφοφορίας θα ψήφιζε «Παρών», ωστόσο εξέφρασε μόνο πρόθεση και η ψήφος της δεν προσμετρήθηκε.
Ολόκληρη η 2η ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας – ΒΙΝΤΕΟ
Στη σημερινή ψηφοφορία, επί 299 παρόντων βουλευτών, 168 βουλευτές υπερψήφισαν την υποψηφιότητα του κ. Δήμα, ενώ 131 δήλωσαν “παρών”.
Απουσίασε από την ψηφοφορία η Μ.Κόλλια -Τσαρουχά.
Υπενθυμίζεται πως για την εκλογή Προέδρου από τη σημερινή ψηφοφορία, απαιτούνταν 200 θετικές ψήφοι.
Οι δηλώσεις των πολιτικών
Σαμαράς: Στην τρίτη ψηφοφορία δεν υπάρχει “παρών”
«Παρά τις όποιες διαφορές και την τρομοκρατία λάσπης του δίδυμου Τσίπρα – Καμμένου, και άλλοι βουλευτές σήμερα ψήφισαν τον Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας.
«Ευελπιστώ στην τρίτη ψηφοφορία να αποφύγουμε τον εθνικό κίνδυνο και την εθνική περιπέτεια. Εκεί δεν θα υπάρχει “παρών”, αλλά θα υπάρχει ονοματεπώνυμο. Και ο κάθε βουλευτής θα τεθεί ενώπιος ενωπίω με τη αγωνία των Ελλήνων και το συμφέρον της πατρίδας», σημείωσε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Εκεί ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του και την ευθύνη της ψήφου του ως προς τις συνέπειες, τη σταθερότητα, την ομαλότητα και το μέλλον της πατρίδας. Στην τρίτη ψηφοφορία “παρών” δεν υπάρχει».
Τσίπρας: Με την καινούρια χρονιά η χώρα θα γυρίσει σελίδα
«Ούτε η βουλή ούτε ο λαός πρόκειται να δώσουν λευκή επιταγή στον κ. Σαμαρά να συνεχίσει τα μνημόνια», είπε μεταξύ άλλων αμέσως μετά την 2η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
«Με την καινούρια χρονιά η χώρα μας θα γυρίσει σελίδα με δημοκρατία με ισχυρή λαϊκή εντολή για πραγματική διαπραγμάτευση. Με αισιοδοξία θα τα καταφέρουμε», συμπλήρωσε.
Καμμένος: Θα παραμείνουμε όρθιοι μέχρι τέλους
“Η ελπίδα έρχεται” δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
“Θα παραμείνουμε όρθιοι μέχρι τέλους” τόνισε για τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Κουβέλης: “Ο τόπος πρέπει να αλλάξει σελίδα”
Την ανάγκη αλλαγής σελίδας στον τόπο και στην ελληνική κοινωνία τόνισε ο Φώτης Κουβέλης εξερχόμενος από τη βουλή μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Για την ανεξαρτητοποίηση της Νίκης Φούντα από την κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς ο κ. Κουβέλης σχολίασε: «Ο καθένας παίρνει τον δρόμο του».
Κουτσούμπας: Απέναντι στη δυσοσμία του συστήματος, πιο δυνατό ΚΚΕ
Η δήλωση του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ μετά τη δεύτερη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει ως εξής:
«Απέναντι στη δυσοσμία ενός συστήματος που δε γιατρεύεται, απέναντι στα πολιτικά «πάρε – δώσε» των άλλων δυνάμεων, στους εκβιασμούς αλλά και τις αυταπάτες τόσο της κυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο λαός μπορεί να αντιτάξει την οργάνωση πάλης του, την οργάνωση της λαϊκής συμμαχίας του, με ακόμα πιο δυνατό, αυτή τη φορά, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας».
Μπούκουρας: Έπραξα το καθήκον μου
«Έχω τη συνείδησή μου καθαρή. Έπραξα το καθήκον μου. Στήριξα τον Σταύρο Δήμα, ο οποίος τυγχάνει να κατάγεται και από την περιοχή την οποία εκπροσωπώ στο ελληνικό κοινοβούλιο και είμαι πολύ υπερήφανος για την πράξη που έκανα», δήλωσε ο Στάθης Μπούκουρας, μετά τη δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο κ. Μπούκουρας ανέφερε, επίσης: «Η πατρίδα μας έχει ανάγκη να περάσει στην επόμενη μέρα με σταθερότητα για το καλό των Ελλήνων και, γενικότερα, της πατρίδας μας».
