Μπάνσκο: Γλίτωσαν από θαύμα οι τρεις Ελληνες σκιέρ

Snowtravel.grΤύχη…βουνό είχαν τρεις Έλληνες σκιέρ, οι οποίοι γλύτωσαν από χιονοστιβάδα, την οποία προκάλεσαν οι ίδιοι σήμερα, όταν πήγαν να ασκήσουν το αγαπημένο τους άθλημα , έξω από τις οριοθετημένες πίστες.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Βουλγαρίας «Φόκους», επικαλούμενο αρμόδια πηγή της Υπηρεσίας Ορεινής Διάσωσης(ΥΟΔ) του χιονοδρομικού κέντρου Μπάνσκο, οι τρεις Έλληνες πήγαν να κάνουν σκι στις χαράδρες στην περιοχή «Ετσεμίτσιστε», ψηλότερα από την τοποθεσία «Σιλιγκάρνικα» όπου βρίσκονται μερικές από τις κανονικές πίστες.

Όπως είπε στο βουλγαρικό πρακτορείο ο υπάλληλος υπηρεσίας της ΥΟΔ στο Μπάνσκο, η ριψοκίνδυνη ιδέα των σκιέρ προκάλεσε χιονοστιβάδα, η οποία πλάκωσε τον ένα από τους τρεις. Ο ένας έφυγε αμέσως να φέρει βοήθεια, ενώ εκείνος που έμεινε επί τόπου έσκαψε το χιόνι και κατάφερε να βγάλει έξω τον θαμμένο φίλο του.

Και οι τρεις σκιέρ είναι καλά στην υγεία τους, δήλωσε ο υπεύθυνος της βουλγαρικής ΥΟΔ και υπογράμμισε για άλλη μια φορά, ότι σαν συνέπεια των πυκνών χιονοπτώσεων του περασμένου Σαββατοκύριακου, στα βουνά έχει δημιουργηθεί σοβαρός κίνδυνος από χιονοστιβάδες.
Σύμφωνα με τον Βούλγαρο αρμόδιο, στο βουνό Πίριν ο κίνδυνος από χιονοστιβάδες αξιολογείται με «3» στην κλίμακα πέντε βαθμών της ΥΟΔ.
Αυτό σημαίνει, ότι σε πολλές από τις απότομες πλάγιες του βουνού το χιόνι δεν έχει σταθεροποιηθεί και μπορεί να «ξεκολλήσει» σχετικά εύκολα.

Ο υπεύθυνος της υπηρεσίας διάσωσης κάλεσε πάλι τους σκιέρ να μην ξεφεύγουν από τα όρια των ακίνδυνων πιστών, ενώ υπενθύμισε, ότι στην ίδια περιοχή, όπου κινδύνευσαν οι τρεις Έλληνες, χθες είχαν χαθεί δύο Άγγλοι τουρίστες, οι οποίοι βρέθηκαν εγκαίρως από το συνεργείο της ΥΟΔ.

Δεν είχαν, δυστυχώς, παρόμοια καλή τύχη δύο Βούλγαροι, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους από το πολικό ψύχος το περασμένο εικοσιτετράωρο στις περιφέρειες των πόλεων Σούμεν και Σιλίστρα στη Βόρεια Βουλγαρία, όπου η βαρυχειμωνιά των τελευταίων τριών ημερών προκάλεσε ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *