Ελάτη Τρικάλων

Το μεγαλύτερο χωριό του ορεινού όγκου των Τρικάλων,η Ελάτη, έδρα του δήμου Αιθήκων, είναι – μαζί με το κοντινό Περτούλι –  και το πιο ανεπτυγμένο τουριστικά. Πνιγμένη στα έλατα (όπως μαρτυρά το όνομά της, Ελάτη) και με θαυμάσιο κλίμα, ήταν φυσικό να εξελιχθεί σε θέρετρο, αρχικά για τους Τρικαλινούς, από τη δεκαετία του ’50.

elatiΗ ιστορία της Ελατης, όμως είναι πολύ παλαιότερη, καθώς κάποιοι την ταυτίζουν με την αρχαία πόλη Πότναιο, θεωρία που ενισχύεται από τα αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως στην περιοχή Κατώφλι. Πολύ αργότερα, μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, αναφέρεται ως Τύρνα, όνομα που διατήρησε μέχρι το 1955, οπότε και μετονομάστηκε σε Ελάτη.

Εδώ στην Ελατη, στα 900 μέτρα υψόμετρο, να είστε σίγουροι πως δε θα σας λείψει τίποτα από τις ανέσεις σας και δε θα προλαβαίνετε να μετράτε ομορφιές. Παραδοσιακά καταλύματα (ξενώνες, δωμάτια αλλά και ξενοδοχεία), ταβέρνες, μπαράκια ,διάφορα εμπορικά μαγαζάκια και φιλόξενοι άνθρωποι συνθέτουν μία πολύ όμορφη εικόνα και κάνουν την Ελάτη έναν από τους δημοφιλέστερους ορεινούς προορισμούς της Ελλάδας.

Με ορμητήριο την Ελάτη μπορείτε να οργανώσετε μικρούς ή μεγαλύτερους πεζοπορικούς περιπάτους και εκδρομές. Κάντε μία βόλτα στον Κόκκινο Βράχο με την καταπληκτική θέα, στο άλσος του Προφήτη Ηλία στην είσοδο του χωριού, πεζοπορήστε στον Κόζιακα και ανακαλύψτε την Αρκουδότρυπα, το Τρύπιο Λιθάρι, τη Σπηλιά Μπέη, το Καλογερομάντρι, το Ορειβατικό Καταφύγιο. Επισκεφθείτε το χιονοδρομικό κέντρο, τα κοντινά χωριά Βροντερό, Καλόγηροι, Βλάχα και σχεδιάστε δικές σας διαδρομές που, να είστε σίγουροι, θα σας μείνουν αξέχαστες.

http://elatipertouli.touristikosodigos.gr

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *