Όχι στο ξεπούλημα του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού

Το ξεπούλημα του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, το οποίο όπως και δεκάδες άλλες εκτάσεις και ακίνητα πέρασε στη δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ, καταγγέλλει το Τμήμα Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας όλους τους φορείς να αντιδράσουν στη συνεχιζόμενη εκποίηση της δημόσιας περιουσίας από τη μνημονιακή κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

“Η απόφαση οκτώ υπουργών της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για τη συνέχιση της «σαλαμοποίησης» της δημόσιας περιουσίας και τη μεταφορά της στο ΤΑΙΠΕΔ, λίγες μόλις μέρες μετά τις εκλογές, είχε στόχο το αντισυνταγματικό Ταμείο να καταφέρει να ελέγχει πλέον των 1.000 ακινήτων, σύμφωνα με τους μνημονιακούς όρους”, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Τουρισμού, και συνεχίζει:

Εκτός από τις εκτάσεις και εγκαταστάσεις του παραλιακού μετώπου (το οποίο βρίσκεται ουσιαστικά εξ ολοκλήρου πλέον σε ιδιωτικά χέρια), τα συγκροτήματα «Ξενία» σε Ναύπλιο και Κέρκυρα και δεκάδες παραθαλάσσια ακίνητα, στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ πέρασε και το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, έκτασης 11.110 στρεμμάτων.

Θυμίζουμε πως ήδη από την κατάθεση του ν.4179/2013 του υπουργείου Τουρισμού πέρσι, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επισημάνει πως η οριοθέτηση υπάρχοντων χιονοδρομικών κέντρων, αλλά και η… επινόηση νέων (!), αγνοούσε τις τρομερές ελλείψεις σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής, προσωπικού και εγκαταστάσεων ασφαλείας. Αντιθέτως, μόνη πρόθεση του υπουργείου ήταν να αδειοδοτήσει χιονοδρομικά κέντρα που δεν πληρούσαν σχετικές προδιαγραφές, ώστε να διευκολύνει τη μεταφορά τους στο ΤΑΙΠΕΔ και το ξεπούλημα τους. Ιδιαίτερα μνεία δε, υπήρχε σε «φωτογραφική» διάταξη για το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού”.

“Δεν υπάρχει καμία βάσιμη αιτιολόγηση εκ μέρους της κυβέρνησης για την αναγκαιότητα παραχώρησης ενός μοναδικού τουριστικού «φιλέτου», που θα μπορούσε να αποτελεί πυρήνα τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή, αλλά και εισροής σημαντικών εσόδων για τη χρηματοδότηση των δημόσιων πολιτικών”, υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι τα χιονοδρομικά κέντρα, όπως αυτό του Παρνασσού, είναι στρατηγικής σημασίας για ένα διαφοροποιημένο μοντέλο δωδεκάμηνης τουριστικής περιόδου, με έμφαση και στις μορφές χειμερινού τουρισμού.

“Το ξεπούλημα του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού, καθώς και των υπόλοιπων τουριστικών πόρων και στρατηγικών εργαλείων της περιοχής (π.χ. ιαματικές πηγές, περιφερειακά αεροδρόμια, αιγιαλοί, κτλ) θα αναδιαμορφώσει τον αναπτυξιακό χάρτη της ευρύτερης περιφέρειας της Στερεάς Ελλάδας”, σημειώνει το Τμήμα Τουρισμού, προσθέτοντας:

“Το μόνο μέλλον που επιφυλάσσει η κοινή υπουργική απόφαση για το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού είναι η προνομιακή και «μονοπωλιακού» τύπου εκμετάλλευση από μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Η δημιουργία φαραωνικών «κλειστών» τουριστικών συγκροτημάτων θα απορροφήσει τις θετικές επιπτώσεις της τουριστικής κίνησης στην περιοχή, αφήνοντας μαραζωμένες την τοπική οικονομία, εργασία και παραγωγή”.

“Καλούμε όλες τους τοπικούς κοινωνικούς, συλλογικούς και παραγωγικούς φορείς να αντιδράσουν και να αντισταθούν στο νέο έγκλημα που φέρει τη σφραγίδα των οκτώ μνημονιακών υπουργών. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στο πλευρό τους”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *