Παναγιώτα Τσακίρη: Δεν μας λείπει μόνο το χιόνι…

tsakiroiΗ σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στο Σότσι μιλάει για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αθλητές των χειμερινών σπορ στην Ελλάδα.
Πλημμυρισμένα από κόσμο, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, υποδέχθηκαν το νέο έτος πριν από έναν μήνα τα κατάλευκα χιονοδρομικά κέντρα της Δυτικής Μακεδονίας, της Βασιλίτσας Γρεβενών και το αντίστοιχο της Βίγλας – Πισοδερίου στη Φλώρινα. Ιδιες εικόνες και στο Καϊμακτσαλάν αλλά και στο Φαλακρό Δράμας, καθώς και σε όλα τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας όπου υπήρχε χιόνι. Πάνω από 15.000 κόσμος πέρασε μόνο από τη Βασιλίτσα από παραμονή Χριστουγέννων ως τις 2 Ιανουαρίου, δείχνοντας την αγάπη που έχουν οι Ελληνες για το σκι.
Και όμως, στη μεγάλη γιορτή των χειμερινών σπορ που αρχίζει την Παρασκευή στο Σότσι της Ρωσίας τα μέλη της εθνικής ομάδας είναι αδύνατο να διεκδικήσουν μια μεγάλη διάκριση και η απόσταση από τις κορυφαίες δυνάμεις του χώρου είναι μεγάλη.
Σαφώς το γεγονός ότι είμαστε μεσογειακή χώρα και έχουμε ελάχιστο χιόνι σε σύγκριση με τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης παίζει καθοριστικό ρόλο, αλλά όπως εξηγεί μιλώντας στο «Βήμα» η σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι και πρωταθλήτριά μας στους δρόμους αντοχής και στο δίαθλο Παναγιώτα Τσακίρη: «Δεν είναι μόνο αυτό. Σκεφθείτε ότι αν είχαμε τις υποδομές αλλά κυρίως την υλικοτεχνική βοήθεια που έχουν οι ξένοι αθλητές θα μπορούσαμε να παρουσιαστούμε ανταγωνιστικοί και όχι απλά να επιδιώκουμε να βελτιώσουμε τις δικές μας επιδόσεις».
Γιατρός και φυσικοθεραπευτής είναι πολυτέλεια και δεν υπάρχουν σε αποστολές στο εξωτερικό, ενώ μόνο το όπλο στο δίαθλο κοστίζει περίπου 1.700 ευρώ, με το συνολικό κόστος εξοπλισμού (σκι, μπαστούνια κτλ.) να ξεπερνά τις 3.000 ευρώ.
Χαρακτηριστικό της διαφοράς συνθηκών προετοιμασίας είναι το παρακάτω περιστατικό. Πριν από λίγο καιρό μια τριμελής ελληνική αποστολή ταξίδεψε στη Νορβηγία για αγώνες και έκανε το ταξίδι οδικώς, με τον ρόλο του οδηγού να έχουν εναλλάξ για ώρες οι ίδιοι οι αθλητές! «Είναι κάτι συνηθισμένο, αφού δεν υπάρχουν λεφτά. Ευτυχώς η Ομοσπονδία Χιονοδρομίας βοηθάει όσο μπορεί, όπως και οι γονείς μας, αλλά τα χρήματα που παίρνουν έτσι κι αλλιώς οι ομοσπονδίες είναι ελάχιστα. Ετσι εξοικονομούμε χρήματα από όπου μπορούμε. Στη Νορβηγία ήμασταν 52 ώρες στον δρόμο, μαζί με τις στάσεις και τη διαδρομή με το πλοίο. Συνολικά οδηγήσαμε 35 ώρες» αποκαλύπτει η Παναγιώτα Τσακίρη, την οποία βρήκαμε τηλεφωνικά στο εξωτερικό, θεωρώντας αρχικά ότι είναι εκεί για προετοιμασία.

«Είμαι για δουλειά της οικογενειακής μας επιχείρησης. Αλλωστε αυτός είναι ο… χορηγός μου και εφέτος με στηρίζει και μια εταιρεία ξηρών καρπών από την πόλη μου τη Δράμα. Με την οικογένειά μου έχουμε εταιρεία ενοικίασης ελκήθρων και σκι στο Φαλακρό στη Δράμα, αλλά και σε ένα κέντρο στο Μπάνσκο της Βουλγαρίας. Συνεπώς, ακόμη και όταν είμαι στο εξωτερικό για αγώνες, υπάρχουν κάποιες ώρες που πρέπει να κλείσω δουλειές μέσω του υπολογιστή ή του τηλεφώνου στο ξενοδοχείο. Είπαμε, κανένα μέλος της ελληνικής αποστολής δεν είναι επαγγελματίας. Στο εξωτερικό και στις χώρες στις οποίες είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα το σκι και τα άλλα αθλήματα πολλοί δρομείς είναι είτε στρατιωτικοί είτε σε δημόσιες υπηρεσίες διορισμένοι»
 λέει η Παναγιώτα Τσακίρη που ντεμπουτάρισε σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς στο Τουρίνο το 2006 σε ηλικία 16,5 ετών, έζησε την απόλυτη στιγμή συμμετέχοντας στο Βανκούβερ το 2010 μαζί με τον πατέρα της Θανάση (ρεκόρ για το Βιβλίο Γκίνες) και τώρα θα μπει πρώτη στην τελετή έναρξης ως σημαιοφόρος:«Μοναδικές στιγμές που σου δίνει ο αθλητισμός. Δεν περιγράφονται με λόγια» καταλήγει η 24χρονη πρωταθλήτρια που δεν μπορεί να συμμετάσχει και στο δίαθλο, αν και έχει τα όρια, καθώς δεν έχουμε πόντους ως χώρα.

«Παρ’ όλα αυτά τα παιδιά δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και αυτό που κάνουν είναι άθλος. Η Ομοσπονδία μας πήρε πέρυσι, προολυμπιακή χρονιά, επιχορήγηση 90.000 ευρώ, από τα οποία έχει εισπράξει μόνο τα 40.000, όσα δηλαδή είναι οι ετήσιες μισθοδοσίες και τα έξοδα του γραφείου μας. Τα Σκόπια έχουν δεκαπλάσιο προϋπολογισμό, ενώ η Βουλγαρία γύρω στα 2,5 εκατ. ευρώ. Και παρ’ όλα αυτά με τα αποτελέσματά μας είμαστε δεύτεροι στα Βαλκάνια»
δηλώνει μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας κ.Δημοσθένης Γυρούσης και εξηγεί γιατί υπάρχει αυτή η μεγάλη απόσταση σε επιδόσεις των ελλήνων αθλητών από τους ξένους.

«Στη Βόρεια και στην Κεντρική Ευρώπη, τον χειμώνα βγαίνοντας από το σπίτι τους τα παιδιά κάνουν σκι στον… κήπο όταν εμείς παίζουμε συνήθως μπάλα. Συνεπώς οι καιρικές συνθήκες είναι ένας βασικός λόγος. Επίσης, η διαφορά στις υποδομές είναι τεράστια για τις χώρες όπου έχουν σχεδόν ως εθνικό άθλημα το σκι. Εμείς έχουμε φυτώριο 1.000 παιδιά στη χιονοδρομία, όταν οι σκανδιναβικές χώρες αλλά και η Αυστρία και η Ελβετία, για παράδειγμα, έχουν να διαλέξουν αθλητές από μια αντίστοιχη δεξαμενή 500.000!».

Την ελληνική αποστολή αποτελούν ο 19χρονος Μασιμιλιάνο Βαλκαρέτζι, ο 30χρονοςΚωνσταντίνος Συκαράς και η 26χρονη Σοφία Ράλλη (στο αλπικό σκι), η 24χρονηΠαναγιώτα Τσακίρη στον δρόμο αντοχής, ο 21χρονος Απόστολος Αγγελής στον δρόμο αντοχής και στο δίαθλο, ο 25χρονος Νικόλας Πολυχρονίδης στο άλμα με σκι και ο 30χρονος Αλέξανδρος Κεφαλάς στο σκέλετον. Αρχηγός της ελληνικής αποστολής είναι ο Χρήστος Κατσώρας και προπονητές οι Τιμολέων Τσουρέκας, Στέργιος Πάππος καιΚρίστιαν Μίλερ.


Αμαρτωλές ιστορίες
Σκάνδαλα στον πάγο

Το αγκάθι στα χειμερινά αθλήματα στην Ελλάδα ακούει στο όνομα Ελληνική Ομοσπονδία Παγοδρομίας. Δυστυχώς οι αμαρτωλές ιστορίες της συγκεκριμένης ομοσπονδίας και του ιδρυτή της (το 1986) και προέδρου της (ως τον θάνατό του τον Οκτώβριο του 2011) Χρήστου Χατζηαθανασίου δυσφημούσαν συχνά τα χειμερινά σπορ και αυτό ήταν άδικο για τους αθλητές και τις αθλήτριες που προσπαθούσαν να ασχοληθούν με τα σπορ του πάγου και του χιονιού.
Ακόμη και τώρα, δύο χρόνια μετά τον θάνατό του, κάποιοι εκ των διαδόχων του δεν έχουν βάλει μυαλό και πρόσφατα ο πρόεδρος της ΕΟΕ κ. Σπύρος Καπράλος κατήγγειλε ότι άνθρωπος από την Ομοσπονδία Παγοδρομίας παρακράτησε τις 10.000 ευρώ που είχε στείλει η ΔΟΕ για την ολυμπιακή προετοιμασία των αθλητών εν όψει Σότσι!
Το μεγάλο σκάνδαλο είχε ξεσπάσει αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 2004, όταν στην προσπάθεια να επηρεάσει τις διαδικασίες ψηφοφορίας και όχι μόνο ο Χρήστος Χατζηαθανασίου εν μιά νυκτί παρουσίασε τέσσερις νέες ομοσπονδίες, αυτές του χόκεϊ επί πάγου, του κέρλινγκ (!), των ελκήθρων Μπόμπσλεϊντ και Σκέλετον, καθώς και αυτή των ελκήθρων Λουτζ.
Ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Λιάνης είχε χαρακτηρίσει τότε τον Χρήστο Χατζηαθανασίου τη γνωστή «μαμή» που ξεγέννησε σε μία νύχτα τέσσερις ομοσπονδίες-«μαϊμού».
Η επιχορήγηση που έπαιρνε η Ομοσπονδία Παγοδρομίας τότε αποτελούσε πρόκληση, δεδομένου ότι για πολλά χρόνια δεν ήταν καν αναγνωρισμένη (και μάλιστα ο κ. Ανδρέας Φούρας την είχε ενσωματώσει σε αυτήν της χιονοδρομίας), ενώ τη χαρακτήριζαν ομοσπονδία-«φάντασμα», καθώς τα έξι σωματεία που είχε ιδρύσει ο ίδιος ο πρόεδρος, με κορυφαίο τους «Ιπτάμενους Παγοδρόμους» στην Καλλιθέα, ουσιαστικά δεν υφίσταντο!
Είναι χαρακτηριστικό ότι γονείς που ήθελαν να ασχοληθούν σοβαρά τα παιδιά τους με αθλήματα της παγοδρομίας (και κυρίως του καλλιτεχνικού πατινάζ) αναγκάστηκαν να ιδρύσουν οι ίδιοι δικό τους σωματείο για να εξυπηρετηθούν!
Επίσης το 2010 υπήρξε και η καταγγελία του εφόρου και μέλους του ΔΣ της Ομοσπονδίας κ. Αγγελου Αλιφέρη στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» πως με χρήματα και υλικά της Ομοσπονδίας επανδρώθηκε και λειτούργησε το παγοδρόμιο της οδού Πειραιώς ακριβώς δίπλα στο νεόκτιστο εμπορικό κέντρο.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *