SKIBOARDS vs SKIS and SNOWBOARD!

Το Skiboarding είναι ένα χειμερινό άθλημα που συνδυάζει στοιχεία του skate, του snowboard και του σκι. Τα Ski boards (ή αλλιώς «mini skis», «snowblades» ή «skiblades») είναι συμμετρικές λεπίδες του σκι, με μεγαλύτερο πλάτος από τα σκι, με μήκος που κυμαίνεται μεταξύ 75-120 cm και φοριούνται σε συνδυασμό με τις κλασικές μπότες του σκι και απελευθερώμενες ή μη δέστρες. Κάποια ελάχιστα μοντέλα επιτρέπουν και εφαρμογή δεστρών,snowboard!

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Τα τελευταία χρόνια το skiboarding έχει αναδειχθεί και καθιερωθεί ως ένα ξεχωριστό άθλημα στο χιόνι. Τα σύγχρονα skiboards, που έχουν συνήθως μήκος λιγότερο από ένα μέτρο, προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία στον χρήστη τους από ένα συμβατικό αλπικό σκι και τη δυνατότητα να ταξιδεύουν προς τα πίσω, όπως και να στρίβουν ευκολότερα και σε μεγαλύτερη γωνία. Επίσης,  διευκολύνουν τις στροφές 180o και 360o και αυτό έχει οδηγήσει σε μια ταχεία αύξηση της δημοτικότητάς τους, ιδιαίτερα μεταξύ του νεότερου πληθυσμού. Όλο και περισσότεροι skiboarders στρέφονται σε πάρκα διασκέδασης, όπου εκτελούν κόλπα σε σωλήνες και ράγες.

Η μικρότερη επιφάνεια επαφής ανάμεσα στα skiboards και στο χιόνι επιτρέπει στον χρήστη τους να μάθει τον έλεγχο τους πολύ εύκολα και γρήγορα. Παίρνει ως επί το πλείστον μόνο μία ημέρα για να μάθει κανείς να στρίβει σωστά. Ο χρήστης αισθάνεται άνετα μετά από μόλις λίγες κατεβασιές κι αυτό είναι το πιο σημαντικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με το σκι και το σνόουμπορντ. Το Skiboarding σημαίνει ελευθερία. Μπορείτε απλά να βάλετε τα 1 περίπου μέτρο snowblades  στο σακίδιο σας και είστε έτοιμοι να πάτε μέχρι το λόφο. Ακόμη και με όλα τα μέταλλα των δεστρών, το ζευγάρι των skiboards έχει βάρος μόνο 3,5 kg. Το σύνολο του εξοπλισμού είναι σχετικά φτηνό, ελαφρύ και εύκολα φορητό. Και αν είστε ήδη καλοί στο σκι ή στο σνόουμπορντ, γιατί να μην δοκιμάσετε κάτι νέο σε πίστα, σε πάρκο ή οπουδήποτε?
Δεν υπάρχει ανάγκη για μπατόν, είναι εξαιρετικά εύκολα στο χειρισμό και επιτρέπουν γωνία με «βαθύ σκάλισμα», όπως οι snowboarders μπορούν και κάνουν. Πολλοί λένε ότι ο skiboarder μπορεί να κάνει ακόμα πιο εύκολα βόλτα ανάμεσα σε πυκνά δέντρα από ότι ένας snowboarder! (αρκεί να έχει «πατηθεί» η διαδρομή). Επίσης αποτελούν μεγάλο δέλεαρ για τους καθιερωμένους σκιέρ που θέλουν να δοκιμάσουν κάτι καινούριο, χωρίς όμως να επιστρέψουν στο επίπεδο του αρχάριου.

Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς τους ομολόγους του σκι, οι χρήστες των snowblades είναι σε θέση να αλλάζουν κατεύθυνση εύκολα και γρήγορα, χωρίς να μπερδεύουν τα σκι τους. Η δύναμη στροφής των λεπίδων τους είναι άμεση και παράλληλη και μπορούν να κάνουν άλματα πιο ελεγχόμενα, αφού ο χρήστης είναι πιο σίγουρος για την προσγείωση του επάνω στις φαρδιές λεπίδες του, ενώ αν πέσει σηκώνεται ευκολότερα.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Καταρχήν, για πολλούς ανθρώπους που δεν έχουν πόλους (μπατόν) είναι ένα παράξενο, εκτός ελέγχου συναίσθημα να κατεβαίνουν τις πίστες με άδεια χέρια! Η αστάθεια που ενδέχεται να νιώσουν θα μεταφερθεί πάνω στις φαρδιές λεπίδες τους, ενώ μια απότομη κίνηση με τα χέρια τους μπορεί να τους ρίξει κάτω. Άλλοι που χρησιμοποιούν μπατόν εισπράττουν συχνά την ειρωνεία των σκιέρ που τους θεωρούν «γελοίο θέαμα». Η μεγαλύτερη διαφορά τους είναι η στάση του χρήστη όταν κατηφορίζει το λόφο. Επειδή τα σκι του είναι τόσο μικρά σε μήκος, δεν μπορεί να κλίνει προς τα εμπρός τόσο πολύ όπως στο παραδοσιακό σκι, ειδάλλως κινδυνεύει να πέσει. Ενώ, αξιοσημείωτο (και επικίνδυνο) είναι ότι τα περισσότερα skiboards φέρουν δέστρες μη αποδέσμευσης.

Όσον αφορά την ταχύτητα και το μέγεθος τους, εξαρτάται από τι θέλει ο καθένας. Τα snowblades δεν πάνε τόσο γρήγορα όσο τα σκι ή το snowboard, και επίσης δεν έχουν μακριές σανίδες για να πιαστείτε. Στις τελικές τους ταχύτητες γίνονται πολύ ασταθή, εκτός εάν ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να κλίνει εμπρός με πολύ καλή ισορροπία και να χρησιμοποιήσει τις άκρες. Δεν έχουν απολύτως καμία χρήση σε βαθύ χιόνι και παγωμένα μονοπάτια και γενικά ενδείκνυνται κυρίως για στρωμένες πίστες και βόλτες σε δενδρόφυτα μονοπάτια που έχουν πατηθεί μερικούς γύρους από άλλους προηγουμένως.

Αντιθέτως, το αλπικό σκι είναι ιδανικό για σκληρές περιποιημένες πίστες σκι, ενώ τα freeride skis προσαρμόζονται καλύτερα σε συνθήκες ελαφριάς πούδρας. Τα παραδοσιακά, μακριά σκι διατηρούν τον σκιέρ κεντραρισμένο και δίνουν μεγαλύτερη ταχύτητα αλλά και κομψότητα, ειδικά όταν κάποιος είναι έμπειρος. Όσο για τους snowboarders, αυτοί πάνε παντού, εκτός να βρεθούν σε επίπεδο έδαφος!

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ

Οι χρήστες κινδυνεύουν περισσότερο από τραυματισμούς στα κάτω άκρα, αλλά και στους καρπούς και στους ώμους λόγω έλλειψης μπατόν. Εμπειρογνώμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για τα skiboards με μη απελευθερούμενες δέστρες, διότι μπορούν να προκαλέσουν εκ περιτροπής δυνάμεις που η κνήμη και ο αστράγαλος πρέπει να απορροφήσουν. Αν και οι τραυματισμοί στο γόνατο κυριαρχούν μεταξύ των σκιέρ και των snowbladers, οι τελευταίοι τείνουν προς τραυματισμούς χαμηλότερα στο πόδι. Επίσης, είναι πιο επιρρεπείς σε κατάγματα από κατηφόρα από ότι οι σκιέρ ή οι snowboarders. Τέλος, η έλλειψη της χρήσης πόλων καθιστά πιθανό ότι ο σκι-blader θα προσπαθήσει να μετριάσει την πτώση με τεντωμένο το χέρι, τραυματίζοντας έτσι ένα καρπό ή τον ώμο. Εξετάστε τα τελευταία μοντέλα skiboards που παρέχονται με releasable δέστρες.

Παρόλα αυτά,  ο κίνδυνος τραυματισμού από το skiboarding είναι ακόμη πολύ χαμηλός και στατιστικά κάπου χαμηλότερα από αυτό του snowboard!

Μαριάννα Περίδου
Ερασιτέχνης χιονοδρόμος

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *