Ζαγορά Πηλίου

Το μεγαλύτερο και ιστορικότερο χωριό του Ανατολικού Πηλίου, απλωμένο σε μια καταπράσινη και ηλιόλουστη πλαγιά του, χωρισμένο σε τέσσερις μεγάλες συνοικίες (Αγία Παρασκευή ή Περαχώρα, Αγία Κυριακή, Άγιος Γεώργιος, Σωτήρα). Το όνομα της κατά μια εκδοχή προέρχεται από το σλαβικό «ζα-γορα» που σημαίνει πίσω από το βουνό. Τόπος ξακουστός για τις φυσικές ομορφιές αλλά και για την παράδοση στις τέχνες και στα γράμματα από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Πατρίδα ανδρών επιφανών που διακρίθηκαν στις επιστήμες και το εμπόριο. Σπουδαιότατο εμπορικό κέντρο τότε, με αξιόλογο στόλο, τα περίφημα χιλιο-τραγουδισμένα «Ζαγοριανά καράβια», που με ορμητήριο το Χορευτό μετέφεραν τα προϊόντα της περιοχής στα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης.

zagoraΗ παράδοση συνεχίζεται, και σήμερα. Η Ζαγορά έχει επίσης σημαντικότατη δραστηριότητα με την καλλιέργεια του περίφημου «Ζαγοριανού μήλου», με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό κύριο συντελεστή της σημερινής άνθησης. Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1915 και ως σήμερα θεωρείται ένας από τους αξιολογότερους συνεταιρισμούς της χώρας και ο μεγαλύτερος φορέας συγκέντρωσης των πιο γλυκόχυμων και ευωδιαστών μήλων.Οι γυναίκες της Ζαγοράς έχουν το δικό τους «ξεχωριστό» Συνεταιρισμό όπου με μεράκι και φαντασία παρασκευάζουν γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, λικέρ.

Πανέμορφη η Ζαγορά κάθε εποχή του χρόνου, ιδανική για χειμερινές και καλοκαιρινές διακοπές, με ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που προσφέρουν και στον πιο απαιτητικό επισκέπτη φιλοξενία, καλό παραδοσιακό φαγητό, και όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Με τα πέτρινα σπίτια της να αναδύονται μέσα από την πλούσια βλάστηση, τα υπέροχα αρχοντικά, τις εκκλησιές, τις πηγές, τα πέτρινα γεφύρια της, τις απολαυστικές διαδρομές, και τις διάφορες πολιτιστικές-αθλητικές δραστηριότητες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ένα στολίδι πραγματικό, δίνει ευκαιρίες για ξεκούραση και διασκέδαση χαρίζοντας απλόχερα τους καρπούς και την φιλοξενία της.

Το Χορευτό, παραθαλάσσιο θέρετρο, επίνειο της Ζαγοράς με καλή τουριστική υποδομή, πολλά καταλύματα, ταβέρνες και μπαρ.
Παραλία μεγάλης ομορφιάς 2.5 χλμ όπου το πράσινο σμίγει με το γαλάζιο, χρυσαφένια άμμο και καταγάλανα νερά. Στο Χορευτόλειτουργεί Δημοτικό Camping, απολαυστικός χώρος, απίστευτα δροσερός, γεμάτος πλατάνια. Δίπλα στη μεγάλη παραλία, η παραλία της «Παρίσαινας» (6χλμ από Ζαγορά) για τους πιο «μοναχικούς».

http://www.zagora.com.gr

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *