Πορταριά Πηλίου

portariaH Πορταριά είναι ένα πανέμορφο, ορεινό, παραδοσιακό χωριό, σε απόσταση μόλις 13χλμ. από το Βόλο, χτισμένο σε ύψος 650μ. και κοντά στο μοναστήρι της “Παναγίας της Πορταρέας” το οποίο χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και έδωσε το όνομά του στην περιοχή.

Το χωριό φημίζεται για το καταπράσινο τοπίο του, τις πηγές του, τα παλιά αρχοντικά και τα γραφικά καλντερίμια του.

Koντά στην πλατεία του χωριού βρίσκονται τα ερείπια του ξενοδοχείου “Θεοξένια”, το οποίο, στο παρελθόν, θεωρείτο ένα από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία των Βαλκανίων.

Καταστράφηκε όμως ολοσχερώς κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα. Τα υπολείμματα του ξενοδοχείου σήμερα αποδεικνύουν τη σπουδαιότητα και τη μεγαλοπρέπεια που χαρακτήριζαν την Πορταριά όλα εκείνα τα χρόνια.

Κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στα Χάνια και κοντά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου βρίσκεται το παρεκκλήσι της “Παναγίας της Πορταρέας”, όπου στεγάζονται εικόνες μεγάλης ιστορικής αξίας.

Αξίζει να περπατήσετε κοντά στην πηγή ”Μάνα”, στην περιοχή Κάραβος, όπου θα θαυμάσετε τους εντυπωσιακούς καταρράκτες. Από εκεί, αν ακολουθήσετε το μονοπάτι, θα διασχίσετε το καταπράσινο τοπίο και θα φτάσετε στην τοποθεσία Αδάμαινα. Το καλοκαίρι, στην Πορταριά, διοργανώνονται πολλά φεστιβάλ, όπως “Η Διεθνής Ημέρα Χορού”, τον Μάϊο και το “Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Χορού”, τον Ιούλιο.

Επίσης, τον Αύγουστο γίνεται το “Διεθνές Φεστιβάλ Χορού” το οποίο ολοκληρώνεται την τελευταία εβδομάδα του μήνα με σκηνές που αναβιώνουν τον παραδοσιακό πηλιορείτικο γάμο.

Τέλος, το φθινόπωρο, ο Όμιλος αυτοκινητιστών του Βόλου οργανώνει την “Ανάβαση της Πορταριάς”. Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνείστε στο 24210-55339.

Η Πορταριά δεν προσφέρεται μόνο για καλοκαιρινές διακοπές. Για τους λάτρεις τους σκι, βρίσκεται μόλις 12χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο “Αγριόλευκες”, που κατακλύζεται το χειμώνα από επισκέπτες. Η φυσική της ομορφιά και τα παραδοσιακά αρχοντικά την κάνουν αξέχαστη.

http://www.visitportaria.com

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *