Ανεπαρκής ο ΕΟΣ Τρίπολης για τη διαχείριση του Χ.Κ. Μαινάλου

Δεν μπορεί το βουνό να γίνεται “όμηρος” συμφερόντων – Πρέπει να αναλάβει τη διαχείριση δημόσιος φορέας

Σε συνέχεια των δύο συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Λεβίδι σχετικά με τη διαχείριση του χιονοδρομικού του Μαινάλου και την αγωνία που υπάρχει για το μέλλον του βουνού, μετά και την περσινή κακή χρονιά λειτουργίας των εγκαταστάσεων, αλλά και των δύο πυρκαγιών που ξέσπασαν το καλοκαίρι στο βουνό, πριν λίγη ώρα εκπρόσωποι πέντε φορέων παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στο Επιμελητήριο Αρκαδίας για να εκφράσουν τις απόψεις τους για το πώς βλέπουν τη διαχείριση του Χιονοδρομικού.

Μίλησαν κατά σειρά (δείτε και στο βίντεο) ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννης Μπουντρούκαςπου τόνισε ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει μία δυσλειτουργία γύρω από το χιονοδρομικό και οι φορείς κινητοποιούνται για να δουν ποιο θα είναι το μέλλον του βουνού και για να συμβάλλουν στην όσο το δυνατόν καλύτερη λειτουργία του.

Ο πρόεδρος του νεοσύστατου Συλλόγου Εμπόρων και Επαγγελματιών Βόρειας Μαντινείας Γιώργος Χριστοδουλόπουλος χαρακτήρισε ανεπαρκή τον ΕΟΣ Τρίπολης όσον αφορά τη λειτουργία του χιονοδρομικού και κατήγγειλε μάλιστα το γεγονός ότι δεν προσήλθε στις δύο συσκέψεις που έγιναν επιβεβαιώνοντας τα όσα λέγονται περί ελιτίστικου συλλόγου, όπως είπε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε πως ο ΕΟΣ Τρίπολης οχυρώνεται πίσω από νομικά θέματα που ισχύουν από το 1976 και ζητά αντίτιμο (που όπως ειπώθηκε μετά από ερώτησή μας φτάνει στις 20-25 χιλιάδες ευρώ το χρόνο). Ο κ. Χριστοδουλόπουλος τόνισε πως τα δεδομένα έχουν αλλάξει και το βουνό πρέπει να το διαχειριστεί δημόσιος φορέας και εν προκειμένω ο δήμος και μάλιστα με διαφάνεια ενώ θα πρέπει να υπάρξει και μία σοβαρή μελέτη γενικότερα για το τουριστικό προϊόν της ευρύτερης περιοχής του Μαινάλου.

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων Αρκαδίας Κώστας Μαρινάκος δήλωσε πως η διαχείριση πρέπει να περάσει άμεσα σε δημόσιο φορέα και ο δήμος οφείλει να είναι προσεκτικός όσον αφορά το μίσθωμα προς τον ΕΟΣ που άποψή τους είναι αυτό να μην είναι παρά ένα μικρό και συμβολικό αντίτιμο και τίποτα περισσότερο, αφού “κανένα σωματείο δεν μπορεί να στέκεται εμπόδιο χρησιμοποιώντας τις υποδομές που διαθέτει”.

Ο εκπρόσωπος του ΣΑΟΟ Θανάσης Χωματάς αναφέρθηκε κατά κύριο λόγο στο θέμα της πρωταρχικής ανάγκης να δημιουργηθεί φορέας διαχείρισης του Μαινάλου και να υπογραφεί από το Υπουργείο η απόφαση για την σύσταση οικολογικού πάρκου Μαινάλου και βέβαια να οριστούν χρήσεις γης και να γίνει ζωνοποίηση του βουνού, ενώ επεσήμανε πως δεν γίνεται τα σωματεία να είναι κερδοσκοπικά και να κρατούν “όμηρο” το βουνό.

Τέλος ο κ. Νίκος Γιαννακόπουλος – εκπρόσωπος του Συλλόγου Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αρκαδίας τόνισε πως απαιτούνται καθαρές λύσεις και όχι ημίμετρα, έστω και αν το χιονοδρομικό δε λειτουργήσει φέτος και βέβαια ανέφερε πως θα πρέπει να καθοριστούν επιτρεπόμενες χρήσεις γης και γενικά επεσήμανε πως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην όλη διαχείριση του ζητήματαος.

Να σημειώσουμε πως όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενη ανάρτησή μας θα γίνει Δημοτικό Συμβούλιο για το όλο ζήτημα και οι φορείς θα παραστούν να εκφράσουν τις απόψεις του και να διασφαλίσουν την καλή και διαφανή λειτουργία του χιονοδρομικού για το καλό της ευρύτερης περιοχής της ορεινής Αρκαδίας.

Ε.Τ.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *