Δίον

Το Δίον είναι ένα μικρό χωριό με τεράστια ιστορική σημασία, χρισμένο στους πρόποδες του Ολύμπου. Η πρώτη του αναφορά βρίσκεται σε ένα κείμενο του Θουκυδίδη που αναφέρονταν στο 424 π.Χ., ενώ η χρυσή εποχή του Δίον θεωρείται η εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά την οποία το Δίον είχε γίνει θρησκευτικό και πολιτισμικό κέντρο ανάλογο με τους Δελφούς και την Ολυμπία.Φυσικά το όνομα του χωριού, όπως εύκολα μπορείτε να μαντέψετε, προέρχεται από τον Δία.

dionΠολύ κοντά στο χωριό βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος που είναι οριοθετημένος και χαρακτηρίζεται ως αρχαιολογικό πάρκο. Οι αρχαιολογικές έρευνες ξεκίνησαν το 1928 και από τότε μέχρι σήμερα έχουν έρθει στο φως εντυπωσιακά ευρήματα της Αρχαίας Μακεδονίας. Μερικά από τα σημαντικότερα είναι το Ιερό της Ίσιδας και άλλων θεών της Αιγύπτου, ο ναός της Υπολυμπιδίας Αφροδίτης, το αρχαιότατο Ιερό της Δήμητρας, ένα ελληνιστικό θέατρο της εποχής του Φιλίππου του Ε΄, ρωμαϊκό θέατρο του 2ου αιώνα, στάδιο, την έπαυλη του θεού Διονύσου με τα υπέροχα ψηφιδωτά, νεκροταφείο, καταστήματα, λίθινες στήλες, ωδείο, τείχη, μουσικά όργανα και λουτρά.

Τα ευρήματα στεγάζονται στο μουσείο του Δίον που λειτουργεί από το 1983. Το μουσείο διαθέτει τρεις ορόφους και χωρίζεται σε ενότητες ανάλογα με της περιοχές που αναλύθηκαν τα ευρήματα. Αν λοιπόν βρεθείτε στον Όλυμπο, δεν πρέπει να χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε το Δίον και να περάσετε μια μέρα θαυμάζοντας τα επιτεύγματα των Αρχαίων Μακεδόνων.

Αν ακόμη, βρεθείτε στο Δίον στα τέλη της άνοιξης, τότε θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε και της ετήσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα Δίια. Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων γίνονται αθλητικές εκδηλώσεις με αγώνες δρόμου από το Δίον στην Κατερίνη.

http://www.taxidologio.gr

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *