Ιστορικά μνημεία και μουσεία της Ευρυτανίας

Η πρώτη καταγραφή για την Ευρυτανία βρίσκεται σε Ομηρική μαρτυρία. Από τότε ως τη σύγχρονη εποχή, η Ιστορία άφησε τα σημάδια της πάνω στο μοναδικό αυτό τόπο.
Επισκεφτείτε τα ιστορικά μνημεία και τα μουσεία της περιοχής, ταξιδέψτε μέσα στο χρόνο και ζήστε ολόκληρη την Ιστορία της Ευρυτανίας… σαν ένα υπέροχο παραδοσιακό παραμύθι!

Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

Το Μάιο του 1944, στο σχολείο του χωριού Κορυσχάδες, συνεκλήθη το πρώτο Εθνικό Συμβούλιο μετά από τις Πρώτες Ελεύθερες Εκλογές. Προς τιμήν της πρώτης ελεύθερης δημοκρατικής έκφρασης μετά τον πόλεμο, το σχολείο, χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο και μέσα στους χώρους του λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας. Κορυσχάδες: 6 χλμ από το Καρπενήσι.

mnimeio-karpenisi

Λαογραφικό Μουσείο Μεγάλου Χωριού

Εδώ θα δείτε πανέμορφες παραδοσιακές στολές, είδη οικιακής χρήσης, έργα καλλιτεχνικής δημιουργίας. Μεγάλο  Χωριό : 14 χλμ από το Καρπενήσι.

Μουσείο Παλαιού Μικρού Χωριού

Όλο το χρονικό της κατολίσθησης του Παλαιού Μικρού Χωριού, που συνέβη το 1963, βρίσκεται αποτυπωμένο σε σπάνιο φωτογραφικό υλικό, το οποίο εκτίθεται στο μουσείο του χωριού.

Μπορείτε ακόμα να δείτε εκθέματα σχετικά με την Αντίσταση και μέρη από το τυπογραφείο της εποχής! Δεν λείπουν φυσικά, οι παραδοσιακές στολές αλλά και τα αρχαία εκθέματα, κεραμικά καθώς και μια αξιόλογη βιβλιοθήκη.

Παλαιό Μικρό Χωριό : 16 χλμ από το Καρπενήσι.

 

Λαογραφικό Μουσείο Αγίας Τριάδας & Οικία Χρ. Καραπιπέρη

Στο μουσείο του χωριού υπάρχουν παραδοσιακές στολές, παραδοσιακά αντικείμενα και εργαλεία.

Στο ίδιο χωριό, μεγάλο ενδιαφέρον έχει η βιβλιοθήκη, με 8.000 βιβλία, που λειτουργεί στο σπίτι του Χρυσόστομου Καραπιπέρη, ενός πολιτικού με σημαντικό έργο για την Ευρυτανία και για την ευρύτερη περιοχή.

Αγ. Τριάδα: 35 χλμ από το Καρπενήσι.

Μουσείο Βίνιανης

Το χωριό κάποτε υπήρξε η Πρωτεύουσα της Ελεύθερης Ελλάδας. Στην Παλαιά Βίνιανη συγκροτήθηκε η «Κυβέρνηση του Βουνού», η πρώτη Κυβέρνηση της Ελεύθερης Ελλάδας, στις 10 Μαρτίου του 1944, στο σχολείο του χωριού, που από τότε χαρακτηρίστηκε ιστορικό μνημείο.

Εκεί θα δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό και εκθέματα σχετικά με την Εθνική Αντίσταση.

Βίνιανη : 38 χλμ από το Καρπενήσι.

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Δομνίστας

Παλαιά αντικείμενα και αρχειακό φωτογραφικό υλικό θα σας ταξιδέψουν στην παράδοση ενός από τα ομορφότερα χωριά της Ευρυτανίας.
Δομνίστα:  41 χλμ από το Καρπενήσι.

Λαογραφικό Μουσείο Γρανίτσας

Το μουσείο εγκαινιάστηκε το 1970 και διαθέτει σημαντικό αριθμό από αντικείμενα λαϊκής τέχνης. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τη βιβλιοθήκη των γνωστών και αγαπητών μας συγγραφέων, Ζαχαρία Παπαντωνίου και Στέφανου Γρανίτσα. Γρανίτσα: 83 χλμ από το Καρπενήσι.

πηγή: http://www.velouxi.gr

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *